Ν. Κανόπουλος (Brite Solar): Έως τα τέλη του 2024 έτοιμη η μονάδα κατασκευής φωτοβολταικών πάνελ στην Πάτρα
energymag.gr / ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ / 20.06.24
Έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας παραγωγής #φωτοβολταϊκών συστημάτων και πάνελ που χρησιμοποιούνται στις αγροτοκαλλιέργειες, την οποία ετοιμάζει η Brite Solar, η πρωτοποριακή #statrup που ίδρυσε προ περίπου δώδεκα χρόνια ο Δρ. Νίκος Κανόπουλος στη Θεσσαλονίκη.
Η μονάδα δημιουργείται στη ΒΙΠΕ Πάτρας, στις παλιές αποθήκες της Aldi, της γερμανικής εταιρείας σούπερ μάρκετ που αποχώρησε από την Ελλάδα το 2010.
Όπως τονίζει στο EnergyMag.gr o ιδρυτής της Brite Solar Δρ. Κανόπουλος, «η μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και αρχικά θα έχει δυναμικότητα 150 MWp και σύντομα 300 MWp και το scale-up των πωλήσεών μας στην παγκόσμια αγορά». Προς το παρόν, τα προϊόντα της Brite Solar κατασκευάζονται σε Κίνα και Ινδία. Πάντως, ο ίδιος λέει πως αντιμετωπίσει αρκετές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στη συνδιαλλαγή του με το δημόσιο αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις.
Η #startup που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική εταιρεία από την Ελλάδα και μόλις στις 64 εταιρείες απ' όλη την Ευρώπη που επιλέχθηκε για να λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για το Green Deal, για μια «πράσινη» Ευρώπη έως το 2050.
Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, «η συμφωνία έκλεισε πριν από περίπου δύο μήνες και αφορούσε τη χρηματοδότηση της Σειράς Α, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ, του επενδυτικού προγράμματος της Brite Solar, με lead investor τη New Energy Partners. Συμμετείχαν, επίσης, το European Innovation Council (EIC) και οι Brace 4 Impact και Deep Capital Group. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής για τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ».
Μαζί με την ελληνική εταιρεία υπέβαλαν πρόταση για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για το πρόγραμμα Green Deal συνολικά 2.224 επιχειρήσεις, ενώ επιλέχθηκαν μόλις 64. Δηλαδή ποσοστό 2,9%, μέσα στο οποίο ήταν και η Brite Solar.
Συνάμα, η Brite Solar είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας μπήκε ως μέτοχος. Δηλαδή, η εταιρεία έλαβε μεικτή χρηματοδότηση, έναν συνδυασμό επιχορήγησης και επένδυσης με παραχώρηση μετοχών. Όπως σημειώνει ο κ. Κανόπουλος, ο εν λόγω ευρωπαϊκός φορέας, έχει ιδρύσει ένα fund με στόχο να γίνεται συμμέτοχος και να συμπράττει με αξιόλογες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, κάτι που στην περίπτωση της χώρας μας γίνεται για πρώτη φορά.
Σημειώνεται πως η γραμμή παραγωγής, που συνδυάζει τη χρήση νανοϋλικών με συμβατικά #solar cells, είναι η πρώτη και μοναδική έως τώρα στον κόσμο αποτελώντας την αρχή της ανάπτυξης της Brite Solar σε μία αγορά που αναπτύσσεται τώρα και αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ το 2028.
Οι φορείς της επένδυσης
Η New Energy Partners ΑΚΕΣ (ΝΕP), είναι ένα ελληνικό #fund που εστιάζει σε επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι εφαρμοσμένες νέες τεχνολογίες στο χώρο της ενεργειακής μετάβασης. Βασικός επενδυτής της NEC, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) μέσω του προγράμματος Debt Fund.
Το European Innovation Council (ΕIC) είναι επενδυτικό #fund που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) για να επενδύει σε όλες τις τεχνολογίες, σε όλες της αγορές και όλες τις χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα Horizon Europe. Αποτελεί το επενδυτικό κομμάτι της μικτής χρηματοδότησης του EIC accelerator. Ο επενδυτικός σύμβουλος του προγράμματος είναι η European Investment Bank (EIB).
H Brace 4 Impact επενδύει διεθνώς σε νεοφυείς εταιρείες που αναπτύσσουν κλιματικές και βιώσιμες τεχνολογίες για την γεωργία, την γαλάζια οικονομία, την κυκλική οικονομία, και την ενεργειακή μετάβαση, με επεκτάσιμες εφαρμογές και θετικό αντίκτυπο στην Ελληνική οικονομία.
Ποια είναι η Brite Solar
Η Brite Hellas αποτελεί πρωτοπόρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και εναπόθεση νανοϋλικών σε γυαλί. Η τεχνολογία της Brite καλύπτεται από διεθνείς πατέντες και έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ και το «έξυπνο» γυαλί για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Τα αγροφωτοβολταϊκά συστήματα, επιτρέπουν τη διπλή χρήση γης τόσο για καλλιέργειες, όσο και για την παραγωγή ενέργειας. Είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, σε όλο τον κόσμο. Το προϊόν της Brite, χάρη στην πρωτοπόρο τεχνολογία του που επιτρέπει ταχύτερη ανάπτυξη των υποκειμένων καλλιεργειών, έχει ιδιαίτερη εφαρμογή σε θερμοκήπια, αλλά και σε ανοιχτού τύπου καλλιέργειες.
H εταιρεία έχει λάβει σημαντικές βραβεύσεις τα τελευταία χρόνια σε πολλούς διαγωνισμούς καινοτομίας στην Ελλάδα, καθώς έχει αναπτύξει τεχνολογία νανοϋλικών, χρησιμοποιώντας καινοτόμα υλικά και τεχνικές εναπόθεσης, που εξοικονομούν ενέργεια, προσφέροντας παράλληλα και υπηρεσίες θερμοκηπίου.
Κεντρικό ατού της εταιρείας είναι το #PanePowerSW, μία καινοτόμα τεχνολογία ηλιακού γυαλιού η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό #νανοϋλικών αλλαγής φάσματος με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Πρόκειται για τεχνολογία όπου ένα διαφανές ηλιακό #γυαλί (διαφάνεια άνω του 80%) παράγει καθαρή ενέργεια, μειώνει το ενεργειακό κόστος, και επιτρέπει στο φως να διαπερνά χωρίς να επηρεάζει την φωτοσύνθεση, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές θερμοκηπίου.
Γεωργικές αλλά και αρχιτεκτονικές χρήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, η Brite Solar εξειδικεύεται στη δημιουργία νέων τύπων αρχιτεκτονικού γυαλιού που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα για τα κτίρια περιορίζοντας τις ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, την ίδια ώρα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το φως. Το ηλιακό γυαλί της εταιρείας αποτελείται από υλικά που έχουν αναπτυχθεί από την ίδια, και συνδυάζονται με συμβατικά ηλιακά στοιχεία σε ένα ηλιακό πάνελ ειδικά σχεδιασμένο από τους επιστήμονες της ελληνικής startup.
Αυτή η καινοτομία δημιούργησε ένα καινούργιο σημείο αναφοράς καθότι αναγνωρίστηκε από κορυφαίους κατασκευαστές θερμοκηπίων τόσο στην Ευρώπη (Ολλανδία), όσο και στην Κίνα, με σκοπό να παρέχει υψηλό επίπεδο διαφάνειας (80%), υψηλή απόδοση ηλιακών κυψελών (πάνω από 20%), καθώς και ευελιξία στο μέγεθος του γυαλιού. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς κάποιο είδος ελέγχου, το εξωτερικό φως μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στο κτίριο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση στα συστήματα ψύξης του κτηρίου.
Η καινοτομία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κανόπουλος, είναι πως το δυναμικό γυαλί της Brite Solar μπορεί να ρυθμιστεί πλήρως διαφανές κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μέγιστη μετάδοση φωτός και θερμότητας και χρωματισμένο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για μείωση της αύξησης φωτός και θερμότητας. Το γυαλί μπορεί επίσης να ρυθμιστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο χρωματισμού.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει εγκαταστήσει πάνελ σε #θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες, όπως ντομάτες, σταφύλια, φράουλες, μύρτιλα, αχλάδια, λουλούδια και αρωματικά φυτά και σε χώρες όπως Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, ΗΠΑ και Καναδά. Το κόστος εξαρτάται από τη διαφάνεια των πάνελ και την εφαρμογή (θερμοκήπιο ή ανοιχτή καλλιέργεια). Ενδεικτικά, πάντως, το κόστος μπορεί να είναι από 40 ευρώ/τ.μ. μέχρι 60 ευρώ/τ.μ.
Οι εργαζόμενοι και το project στη Γερμανία
Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, αυτή τη στιγμή η Brite Solar απασχολεί 23 εργαζόμενους, έχοντας πλάνο να φτάσει τους σαράντα έως το Μάρτιο του 2025 και αφού ξεκινήσει η παραγωγή στην Πάτρα. Συνάμα, για τη στελέχωση, επαναπατρίζει Έλληνες υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό. Τέλος, σημειώνει πως σύντομα θα ξεκινήσει ένα νέο πρωτοποριακό project 5ΜWp με τρεις αγρότες που καλλιεργούν μύρτιλλα στη Γερμανία.
https://www.energymag.gr/epika...