Η Brite Solar, μια Ελληνική εταιρεία κατασκευής εξειδικευμένων πάνελ που στοχεύει στους τομείς των αγροβολταϊκών θερμοκηπίων και των φωτοβολταϊκών πάνελ, κατασκευάζει μια γραμμή παραγωγής 150 MW. Η Brite solar διαθέτει πιλοτικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει 9,26 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια.
Φεβρουάριος 23, 2024 VALERIE THOMPSON
Η εταιρεία παραγωγής εξειδικευμένων ηλιακών πάνελ Brite Solar με έδρα την Ελλάδα έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκά πάνελ διπλής όψης για εφαρμογές σε αγροβολταϊκά θερμοκήπια και στέγαστρα.
Οι μονάδες βασίζονται σε νέα υλικά επίστρωσης γυαλιού και τεχνολογία εναπόθεσης που αναπτύχθηκε από την ίδια την Brite Solar. Οι επικαλύψεις τοποθετούνται στο μπροστινό και το πίσω μέρος του επάνω γυαλιού σε τυπικές ηλιακές μονάδες μονοκρυσταλλικού πυριτίου από γυαλί-γυαλί.
«Συνδυάζοντας τις καινοτόμες επιστρώσεις μας με ηλιακά κύτταρα με βάση το πυρίτιο, έχουμε βελτιστοποιήσει την τεχνολογία κατάλληλη για εφαρμογές θερμοκηπίου και δομές προστασίας των καλλιεργειών, όπως στέγαστρα, σε καλλιέργεια ανοιχτού αγρού. Οι πρώτες εγκαταστάσεις έδωσαν εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Brite Solar, Νίκος Κανόπουλος, στο pv magazine.
Εξήγησε ότι μία από τις επικαλύψεις έχει αντιανακλαστικές και υδρόφοβες ιδιότητες. Αποτίθεται στο εξωτερικό του γυαλιού στην επάνω πλευρά. «Η άλλη επίστρωση εναποτίθεται στο εσωτερικό του ίδιου γυάλινου πάνελ για να μειώσει τη μετατόπιση του υπεριώδους φωτός. Η μετατόπιση σημαίνει ότι το υπεριώδες φως απορροφάται από την επικάλυψη και στη συνέχεια εκπέμπεται από την άλλη πλευρά στην κόκκινη περιοχή του ορατού φωτός, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από φυτά όσο και από ηλιακά κύτταρα», πρόσθεσε Κανόπουλος, σημειώνοντας ότι το υπεριώδες φως δεν απαιτείται από τα φυτά ούτε από τις ηλιακές κυψελίδες.
«Τα προϊόντα μας είναι βελτιστοποιημένα για την προστασία των καλλιεργειών και τις αποδόσεις τους. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική ως πηγή εισοδήματος ή ιδιόχρησης, αλλά έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα την απόδοση στη γεωργία», είπε ο Κανόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα ηλιακά πάνελ Brite έχουν χαμηλότερη βαθμολογία ισχύος, σε σύγκριση με συμβατικές μονάδες παρόμοιου μεγέθους, επειδή είναι βελτιστοποιημένες για φωτοσυνθετική ενέργεια που απαιτείται για την ανάπτυξη των φυτών.
Άλλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας πάνελ που διεκδικεί η ελληνική εταιρεία περιλαμβάνουν την προστασία των καλλιεργειών από αντίξοες καιρικές συνθήκες, τη συλλογή βρόχινου νερού και τον μειωμένο όγκο εξάτμισης νερού.
Τον Ιανουάριο, η Brite Solar ανήγγειλε μια σειρά κεφαλαίων 8,6 εκατομμυρίων ευρώ (9,26 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή μιας γραμμής παραγωγής στην Πάτρα, στην Ελλάδα, η οποία θα έχει αρχική ισχύ 150 MW. Έχει σχέδια να το διπλασιάσει τελικά στα 300 MW. Μέχρι τώρα, η Brite Solar παρήγαγε τα προϊόντα της με συμβάσεις κατασκευαστικούς συνεργάτες στην Κίνα και την Ινδία.
Έκανε μια χαμηλών τόνων λανσάρισμα των πρώτων της προϊόντων λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, μάρκετινγκ σε μεγάλους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προγραμματιστές έργων και εξειδικευμένους εγκαταστάτες. Εν τω μεταξύ, ανέπτυξε πιλοτικά έργα στον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδονησία, την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον Κανόπουλο.
«Η γραμμή παραγωγής συνδυάζει την επίστρωση και τη συναρμολόγηση του αγροβολταϊκού πάνελ σε μια ενιαία, πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής», είπε ο Κανόπουλος, προσθέτοντας ότι ο εξοπλισμός προμηθεύεται από Ευρωπαίους κατασκευαστές εξοπλισμού. «Προσαρμόζουμε τη διαφάνεια του πάνελ στις απαιτήσεις φωτός της καλλιέργειας-στόχου και στη γεωγραφική θέση του αγροκτήματος. Μια καλλιέργεια αχλαδιών στην Ελλάδα έχει αρκετά διαφορετικό προφίλ ακτινοβόλησης όλο το χρόνο σε σύγκριση με μια καλλιέργεια που βρίσκεται στη Γερμανία».
Η Brite έχει προστατεύσει την τεχνολογία της με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τις ΗΠΑ, που είναι οι τρεις αγορές εστίασής της αυτή τη στιγμή.
Ο γύρος επιχειρηματικών κεφαλαίων ηγήθηκε από τους New Energy Partners με έδρα την Ελλάδα, στους οποίους συμμετείχαν πρώτοι επενδυτές, το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, η Brace Agri Solar Holdings του Λουξεμβούργου και η Deep Investments Limited της Μάλτας, σύμφωνα με τον Κανόπουλο.
Εικόνα: Brite Solar
Αυτό το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και δεν επιτρέπεται να επαναχρησιμοποιηθεί. Εάν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας και θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε μέρος του περιεχομένου μας, επικοινωνήστε: editors@pv-magazine.com.